Nafta pada usred jačanja dolara, brige oko recesije i nastup FED-a

Nafta pada usred jačanja dolara, brige oko recesije i nastup FED-a

NjUJORK – Fjučersi na naftu su u sredu pali treći dan zaredom, podstaknuti kontinuiranom zabrinutošću oko tražnje, jačine dolara i očekivanjima da će glavne centralne banke povećati kamatne stope.

I OPEK i Ministarstvo energetike SAD smanjili su izglede za potražnju. Prošle nedelje, zajedno sa saveznicima, uključujući Rusiju, OPEK je povećao cene kada je pristao da smanji snabdevanje za 2 miliona barela dnevno.

Fjučersi na naftu Brent su pali za 1,84 dolara, ili 2%, na 92,45 dolara. Američka nafta Vest Tekas Intermediate je pojeftinila za 2,08 dolara, što je pad od 2,3 odsto, na 87,27 dolara za barel.

OPEK je u sredu smanjio svoje izglede za rast tražnje ove godine za između 460.000 barela dnevno i 2,64 miliona barela dnevno, navodeći kao razlog ponovni razvoj kineskih mera suzbijanja COVID-19 i visoku inflaciju.

„Svetska ekonomija je ušla u vreme povećane neizvesnosti i rastućih izazova“, navodi OPEK u svom mesečnom izveštaju.

Američko ministarstvo energetike smanjilo je svoja očekivanja u pogledu proizvodnje i potražnje u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Sada se vidi samo povećanje potrošnje u SAD od 0,9% u 2023. godini, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 1,7%. Širom sveta, odeljenje vidi povećanje potrošnje za samo 1,5%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 2%.

„Ne trgujemo usporavanjem ekonomije – to je strah od usporavanja u budućnosti“, rekao je Fil Flin, analitičar Price Futures Group u Čikagu.

Tržište energije je takođe pod pritiskom dolara, koji je ojačao u odnosu na valute sa niskim prinosom poput jena. Posvećenost Federalnih rezervi da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa kako bi zaustavila visoku inflaciju povećala je prinose, čineći američku valutu privlačnijom za strane investitore.

Predsednik Fed-a Mineapolisa Nil Kaškari rekao je u sredu da će centralna banka ostati pri svom sadašnjem kursu jer „još nismo videli mnogo dokaza da osnovna inflacija… još omekšava“.

Inflacija na nivou američkih proizvođača izazvala je zabrinutost u sredu jer su veleprodajne cene porasle više nego što se očekivalo. Jači dolar čini robu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da opterećuje naftu i druga rizična sredstva.

Odluka OPEK-a razbesnela je Sjedinjene Države, a predsednik Džo Bajden je obećao neodređene „posledice“ za odnose sa Saudijskom Arabijom nakon tog poteza zbog trenutnog nedovoljnog snabdevanja širom sveta.

Ruski državni monopol naftovoda Transneft u sredu je saopštio da je dobio obaveštenje od poljskog operatera PERN o curenju naftovoda Druzhba, preneo je Interfaks.

Međunarodni monetarni fond smanjio je u utorak svoju prognozu globalnog rasta za 2023. i upozorio na sve veći rizik od globalne recesije.