Bajden preispituje odnose SAD sa Saudijcima

Bajden preispituje odnose SAD sa Saudijcima

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden pokreće reviziju odnosa SAD sa Saudijskom Arabijom nakon što je OPEK+ prošle nedelje najavio da će smanjiti proizvodnju nafte zbog prigovora SAD, rekli su zvaničnici u utorak, preneo je Rojters.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je moćni demokratski senator Bob Menendez, predsednik Senatskog komiteta za spoljne poslove, rekao da Sjedinjene Države moraju odmah da zamrznu sve aspekte saradnje SAD sa Saudijskom Arabijom, uključujući prodaju oružja.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će revizija uslediti, ali nije dala vremenski okvir za akciju ili informacije o tome ko će voditi ponovnu procenu. Sjedinjene Države će pažljivo pratiti situaciju „u narednim nedeljama i mesecima“, rekla je ona.

OPEK+ je prošle nedelje najavio planove za smanjenje proizvodnje nafte nakon višenedeljnog lobiranja protiv jednog od američkih zvaničnika. Sjedinjene Američke Države optužile su Saudijsku Arabiju da se klanja Rusiji, koja se protivi zapadnjačkom ograničenju cene ruske nafte podstaknuto invazijom Ukrajine.

Američki zvaničnici su tiho pokušavali da ubede svog najvećeg arapskog partnera da odbaci ideju o smanjenju proizvodnje, ali de facto vladar Saudijske Arabije, prestolonaslednik Mohamed bin Salman, nije bio pokoleban.

Bin Salman i Bajden su se sukobili tokom Bajdenove posete Džedi u julu zbog smrti novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, prema izvoru upoznatom sa situacijom.

Američki obaveštajci kažu da je prestolonaslednik odobrio operaciju hvatanja ili ubistva Kašogija, saudijskog insajdera koji je postao kritičar, kojeg su saudijski agenti ubili i raskomadali u konzulatu kraljevstva u Istanbulu.

Princ, sin kralja Salmana (86), negirao je da je naredio ubistvo, ali je priznao da se dogodilo „pod mojim nadzorom“. Bajden je u julu rekao da je princu rekao da misli da je odgovoran.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je da će Bajden sarađivati sa Kongresom „da razmisli kako bi taj odnos trebalo da izgleda u budućnosti“.

„I mislim da će on biti voljan da odmah počne da vodi te razgovore. Mislim da ovo nije nešto što će morati da čeka ili bi trebalo da čeka, iskreno, još dugo“, dodao je Kirbi.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs takođe je u utorak rekao da Bajdenova administracija neće zanemariti Iran, američkog protivnika i ogorčenog regionalnog rivala Saudijske Arabije, u reviziji.

Veći deo prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji napravljen je imajući na umu iransku pretnju u regionu.

„Postoje bezbednosni izazovi, od kojih neki potiču iz Irana. Svakako, nećemo skidati pogled sa pretnje koju Iran predstavlja ne samo za region, već na neki način i šire“, rekao je Prajs.