Kineska kompanija testira električni leteći taksi u Dubaiju

Kineska kompanija testira električni leteći taksi u Dubaiju

Kineska firma testirala je u ponedeljak električni leteći taksi u Dubaiju, nudeći uvid u futurističku tehnologiju koja bi jednog dana mogla da vozi ljude kroz gradove visoko iznad svakog saobraćaja.

KSPeng X2, koji je razvila podružnica XPeng Inc-a iz Guangdžoua, jedan je od desetina projekata letećih automobila širom sveta. Samo nekoliko njih je uspešno testirano sa putnicima u avionu, a verovatno će proći mnogo godina pre nego što bilo koji od njih bude pušten u upotrebu.

Demonstracije u ponedeljak održane su sa praznim kokpitom, ali kompanija kaže da je izvela test letenja sa posadom u julu 2021.

Elegantno dizajnirano vozilo može da nosi dva putnika i pokreće ga set od osam propelera. Kompanija kaže da ima maksimalnu brzinu od 130 kilometara (80 milja) na sat.

Za razliku od aviona i helikoptera, eVTOL, ili „električno vertikalno poletanje i sletanje“, vozila nude brzo lično putovanje od tačke do tačke, barem u principu.

Vozila bez pilota mogla bi jednog dana da prevoze putnike preko grada visoko iznad zakrčenih puteva. Ali sektor se i dalje suočava sa velikim izazovima, uključujući trajanje baterije, kontrolu i bezbednost vazdušnog saobraćaja i probleme infrastrukture.