Zelenski proglašava ruska ostrva japanskim

Zelenski proglašava ruska ostrva japanskim

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je u petak dekret kojim se južna Kurilska ostrva priznaju kao japanska teritorija. Simbolično saopštenje usledilo je dva dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakone o prihvatanju četiri bivša regiona Ukrajine u sastav Ruske Federacije.

Ukaz Zelenskog priznaje ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai kao japanska. Dok je ceo arhipelag Kurili ruska teritorija od kraja Drugog svetskog rata, Japan tvrdi da su ova četiri najjužnija četiri svoja, nazivajući ih svojim „severnim teritorijama“.

„Danas je doneta važna odluka. Sajam. Pravno besprekoran. Istorijski. Ukrajina je ponovo potvrdila poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Japana, uključujući njegove severne teritorije, koje su i dalje pod ruskom okupacijom“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski – koji je obećao da će ponovo preuzeti svu bivšu teritoriju Ukrajine, uključujući Krim – izjavio je da je „neophodno osloboditi od ruske okupacije sve zemlje koje okupatori pokušavaju da zadrže“.

Japan je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini i uveo ekonomske sankcije Moskvi. U martu je japanski premijer Fumio Kišida proglasio najjužnije Kurile „teritorijom naših predaka“, nakon čega je Rusija raskinula sporazum kojim je japanskim državljanima dozvoljeno da posećuju ceo arhipelag bez viza, prekinula zajedničke ekonomske aktivnosti sa Tokijem na ostrvima i prekinula razgovore. sa ciljem formalnog okončanja spora.

Dve države nikada nisu formalno zaključile mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata, zbog spora oko četiri najjužnija ostrva u lancu Kurila.

Ukaz Zelenskog je verovatno bio odgovor na prošlonedeljno Putinovo potpisivanje dekreta o pristupanju kojima se nekadašnji ukrajinski regioni Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje pozdravljaju u sastav Ruske Federacije, nakon što su građani sva četiri glasala velikom većinom da se pridruže Rusiji. Putin je u sredu potpisao zakone kojima se formalizuje pridruživanje ovih pokrajina.

Ruski predsednik je obećao da će braniti ove novostečene teritorije „svim raspoloživim sredstvima“ Rusiji.