Rusija spremna da šalje gas u EU preko Severnog toka 2

Rusija spremna da šalje gas u EU preko Severnog toka 2

Rusija je u mogućnosti da snabdeva Evropsku uniju gasom kroz niz gasovoda Severni tok 2 koji nije oštećen nedavnom sabotažom, izjavio je za RIA Novosti potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Bivši ministar energetike je pokušaje uništenja Severnog toka 1 i Severnog toka 2 opisao kao namerna.

„Nažalost, zbog sabotaže je oštećen jedan niz [Severnog toka 2] i potrebno je ispitivanje da bi se donela dalja odluka o sudbini te žice“, objasnio je Novak.

„Što se tiče drugog niza, on je spreman, u potpunosti izgrađen, i ako naše evropske kolege donesu potrebne zakonske odluke u vezi sa sertifikacijom i ukidanjem ograničenja, mislim da bi Rusija mogla da obezbedi odgovarajuće snabdevanje kroz ovaj niz gasovoda u roku od kratko vreme“, rekao je on.

Cevovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 naglo su izgubili pritisak 26. septembra, nakon serije snažnih podvodnih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm. Incident je izazvao veliko curenje gasa, sa velikim količinama koje su ušle u more. Raskidi se široko smatraju rezultatom sabotaže koju je izvršila nepoznata strana.

Zamenik premijera je rekao i da ni operateru projekta Severni tok, ni Gaspromu ni industrijskom regulatoru Rostehnadzoru nije dozvoljeno da istražuju incidente na gasovodima, dodajući da je za objektivnu istragu potrebno učešće ruskih profesionalaca.

Ranije ove nedelje, operateri dva gasovoda rekli su da nisu u mogućnosti da pregledaju oštećene delove zbog ograničenja koje su uvele danske i švedske vlasti.

Nord Stream 2 AG, švajcarski operater, rekao je u utorak da će ispitati stanje cevovoda koji cure nakon što se završi policijska istraga „mesta zločina” i ukine kordon. Kasnije je Nord Stream AG, operater starijeg gasovoda Severni tok 1, rekao da su mu danske vlasti rekle da bi dobijanje potrebnih dozvola za sprovođenje inspekcije moglo da potraje više od 20 radnih dana.

U međuvremenu, neimenovani izvori rekli su za Si-En-En da Vašington razmatra da ponudi upotrebu svojih najnaprednijih mogućnosti čitanja podvodnog zvuka za analizu audio snimaka iz vremena otprilike u vreme očigledne sabotaže gasovoda Severni tok.

Rusija je ranije nazvala pucanje gasovoda terorističkim napadom. Iako oni koji stoje iza toga još nisu identifikovani, Moskva je sugerisala da su za to krive SAD.