Grčka i Kipar podržali su ograničenja cena ruske nafte, samo Malta protiv

Grčka i Kipar podržali su ograničenja cena ruske nafte, samo Malta protiv

Broj zemalja članica EU koje se protive ograničavanju cena za kupovinu ruske nafte se smanjio: Grčka i Kipar sada podržavaju taj potez, dok je samo Malta ostala protiv, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Evropska unija nastoji da usaglasi osmi paket sankcija pre samita lidera EU u Pragu kasnije ove nedelje radi sprovođenja mera kao odgovora na rusku aneksiju četiri regiona Ukrajine. Među predloženim merama je i uvođenje maksimalne cene ruske nafte.

Grčka, Kipar i Malta su poslednjih nedelja izrazile zabrinutost da bi ograničenja na isporuku ruske nafte nesrazmerno pogodila njihove ekonomije. Ali tokom sastanka ambasadora EU u Briselu u ponedeljak, prema izvorima Euractiv, Atina i Nikozija su povukle svoje protivljenje, ostavljajući Maltu samu u EU da se suprotstavi.

Istovremeno, Mađarska, koja mesecima odlaže odobravanje sankcija EU, u ponedeljak nije izrazila ozbiljne primedbe na novi paket. Iako izvori Euractiv ne isključuju, ona to može dalje.

Prema aktuelnom nacrtu sankcija, radi se o uvođenju zabrane transporta ruske nafte, ali sa izuzetkom nafte čija je cena jednaka ili ispod nivoa koji su postavile zemlje „Grupe sedam”.

Kako je saopšteno, ambasadori zemalja EU na sastanku u Briselu u ponedeljak nisu postigli dogovor o osmom paketu sankcija protiv Ruske Federacije, pa će razgovore nastaviti u utorak.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila nove sankcije Rusiji, uključujući stroža trgovinska ograničenja i ograničenja cena nafte za treće zemlje. Predložene sankcije ne uključuju oštrije mere, uključujući zabranu uvoza ruskih dijamanata.