Diplomata optužen za špijunažu u Crnoj Gori pušten iz pritvora

Diplomata optužen za špijunažu u Crnoj Gori pušten iz pritvora

Penzionisani službenik ministarstva spoljnih poslova Radomir Sekulović pušten je iz tužilačkog pritvora na slobodu, nakon što mu je 30. septembra određen pritvor, objavili su mediji.

U četvrtak 29. septembra u akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja je koordinisana sa crnogorskim međunarodnim partnerima, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenuta je istraga protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

U akciji su tada, kako je zvanično saopšteno, dve osobe uhapšene zbog sumnje da su učinili krivična dela .

Mediji su objavili da je bivši dugogodišnji službenik ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen da je godinama radio za rusku obaveštajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala poverljive podatke Moskvi kao i još jedna osoba nastanjena u Podgorici, koja nije zaposlena u državnim institucijama već ima privatnu firmu.

U međuvrmenu je ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) uskratili su boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su radili za strane službe .

Zvanična Podgorica uskratila je 29. septembra boravak šestorici ruskih diplomata , angažovanih u ambasadi Rusije u Podgorici.

Moskva je taj čin okarakterisala kao neprijateljski i do daljeg zatvorila konzularno odeljenje u Podgorici .