Šef Pentagona je rekao da je upozorio Šojgua na upotrebu nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije

Šef Pentagona je rekao da je upozorio Šojgua na upotrebu nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin osudio je tvrdnje Rusije o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i naglasio da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Šojguu dao upozorenje o mogućim posledicama takvog poteza, prenosi „Evropska istina“, Ostin je ovo rekao u intervjuu za CNN.

Šef Pentagona je naglasio da odluku o upotrebi nuklearnog naoružanja u Rusiji donosi jedna osoba – Vladimir Putin.

„Putina ništa ne sprečava. Kako je doneo neodgovornu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu, tako može da donese drugu odluku. Ali sada ne vidim ništa što bi mi dalo razloga da verujem da je on doneo takvu odluku“, rekao je on. .

Ostin je rekao da ga je u privatnim razgovorima sa Sergejem Šojguom upozorio da „ne ide ovim putem i da se ponaša tako neodgovorno“.

„Čuli ste da je naše rukovodstvo reklo da smo nedavno razgovarali sa Rusijom o nuklearnom oružju. Ja lično nisam razgovarao sa Šojguom poslednjih dana, ali jesam u prošlosti. I govorio sam upravo o ovom problemu. “ – istakao je šef američkog Ministarstva odbrane.

On je ponovio da je ruska aneksija teritorije Ukrajine „nezakonita“, a Putinove pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje „neodgovorne“.

„Ovo zveckanje nuklearnog oružja nije nešto što bismo očekivali da čujemo od lidera velikih zemalja sposobnih za nuklearno oružje“, rekao je Ostin.

Kao što znate, Putin je posle najave delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji još jednom zapretio zapadnim zemljama upotrebom nuklearnog oružja. Zapadni lideri osudili su Putinovu nuklearnu retoriku, nazvavši je opasnom eskalacijom i „zveckanjem oružjem“.