IAEA će u Ukrajinu poslati opremu za zaštitu od zračenja

IAEA će u Ukrajinu poslati opremu za zaštitu od zračenja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak je najavila isporuku nove serije opreme Ukrajini u okviru napora da se unapredi nuklearna i fizička bezbednost tokom rusko-ukrajinskog rata.

Ovo prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na saopštenje IAEA.

Prema rečima generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, Ukrajina je u sredu dobila opremu koju je donirala Švedska, a narednih dana stiže pomoć koju je ta agencija kupila uz podršku Francuske i SAD.

Ovo će pomoći pet ukrajinskih institucija, posebno Državnoj inspekciji za nuklearnu regulaciju i Energoatomu, da nabave opremu za praćenje radijacije, mobilne telefone, prenosne energetske sisteme i druge neophodne stvari.

Ovo je već treća partija opreme koju Ukrajina dobija od IAEA.

Ranije u septembru stigla je pošiljka pomoći, uključujući opremu za praćenje radijacije i ličnu zaštitnu opremu, koju su obezbedile Mađarska, Rumunija i Španija. A u julu je Ukrajina dobila opremu koju je obezbedila Australija i kupila uz podršku Francuske.

Generalni direktor IAEA najavio je i istragu o eksploziji mina u blizini Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod ruskom kontrolom.

Rafael Grosi je ranije rekao da će u bliskoj budućnosti posetiti Ukrajinu kako bi razgovarao o situaciji u ZNPP.