Bajden će posetiti Floridu kada „uslovi dozvole“ , posle oluje

Bajden će posetiti Floridu kada „uslovi dozvole“ , posle oluje

Predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da „cela naša zemlja boli“ zajedno sa narodom Floride nakon što je uragan Ijan preplavio zajednice širom države, isključivši struju i terajući ljude u skloništa.

Bajden je rekao da će posetiti Floridu i sastati se sa republikanskim guvernerom Ronom DeSantisom kada „uslovi dozvole“. Predsednik je rekao da će posetiti i Portoriko, teritoriju SAD koju je pogodio uragan Fiona.

„Znamo da su mnoge porodice povređene“, rekao je Bajden u sedištu savezne agencije za vanredne situacije u Vašingtonu, gde je obavešten o saveznim naporima za reagovanje. „Cela naša zemlja boli od njih“

Pozvao je one koje je Ijan pogodio da ozbiljno shvate upozorenja lokalnih zvaničnika da ostanu bezbedni i ostanu u zatvorenom prostoru.

„Ne izlazite napolje osim ako ne morate“, rekao je Bajden. „Opasnost je stvarna, da kažem očigledno. Molimo vas da poštujete sva upozorenja i uputstva službenika za hitne slučajeve.”

Razaranje je počelo da dolazi u fokus dan nakon što je Ian pao na Floridu kao jedan od najjačih uragana koji je ikada pogodio Sjedinjene Države. Oluja je poplavila kuće na obe obale države, prekinula jedini most do ostrva sa barijerom, uništila istorijski pristanište na obali i izgubila struju za 2,67 miliona domova i preduzeća na Floridi. Potvrđeno je da je najmanje jedan muškarac mrtav.

Bajden i DeSantis ponovo su razgovarali u četvrtak ujutro.

Predsednik je rekao da je takođe razgovarao sa nekoliko gradonačelnika Floride u četvrtak i preneo istu poruku koju je podelio sa guvernerom o posvećenosti savezne vlade da pomogne u čišćenju i obnovi: „Ovde smo.

„Učinićemo sve što možemo da im obezbedimo sve što je potrebno“, rekao je Bajden i dodao da je njegovo uputstvo bilo da ga pozovu direktno u Belu kuću sa svojim potrebama. „Oni znaju kako to da urade.“

Bajden je takođe razgovarao sa građanima Portorika, koji čiste i pokušavaju da se obnove nakon što je uragan Fiona opustošio teritoriju američkog ostrva pre nego što je Ijan udario Floridu u sredu.

„Posvećen sam vama i oporavku ostrva“, rekao je. „Nismo otišli.“