Erdogan je razgovarao sa Putinom, i dalje ne gubi nadu da će postati posrednik

Erdogan je razgovarao sa Putinom, i dalje ne gubi nadu da će postati posrednik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je u četvrtak najavljeni telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom, koji se pre svega ticao invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na saopštenje kabineta turskog predsednika.

Erdogan je posebno istakao uspešnu razmenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine i funkcionisanje „sporazuma o žitu“ koji je Turska razvila uz pomoć UN. On je pozvao na nastavak sporazuma koji „odgovara zajedničkim interesima“.

Turski lider je naveo i potrebu za koracima „za smanjenje tenzija“ u kontekstu rusko-ukrajinskog rata, a „očekuju se koraci od Rusije za olakšanje ovog procesa, posebno po pitanju pridruživanja nekim regionima Ukrajine“.

Pored toga, Erdogan je ponovio da je spreman da olakša pregovore između Ukrajine i Rusije, jer im treba dati „još jednu šansu“.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je planove Rusije da održi takozvane referendume na okupiranim teritorijama Ukrajine, rekavši da bi to zakomplikovalo diplomatski proces i rizikovalo produbljivanje nestabilnosti.

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je posle razmene zarobljenika između Ukrajine i Ruske Federacije, u kojoj je posredovao, obećao da će nastaviti „telefonsku diplomatiju” u cilju okončanja rata.

Da, Turska nastavlja svoje napore da zbliži predsednike Rusije i Ukrajine kako bi započeli diplomatske pregovore za okončanje rata u Ukrajini.