Google gasi Stadia-u

Google gasi Stadia-u

Gugl gasi Stadiju, svoj servis za igre u oblaku. Usluga će ostati dostupna za igrače do 18. januara 2023. Google će refundirati sav Stadia hardver kupljen preko Google Store-a, kao i sve igre i dodatni sadržaj kupljen u Stadia prodavnici. Google očekuje da će ti povraćaji sredstava biti završeni sredinom januara.

„Pre nekoliko godina, takođe smo pokrenuli korisnički servis za igrice, Stadia“, rekao je potpredsednik Stadije i GM Fil Harison u postu na blogu. „I dok je Stadijin pristup strimovanju igara za potrošače izgrađen na snažnoj tehnološkoj osnovi, nije stekao privlačnost korisnika koju smo očekivali, pa smo doneli tešku odluku da počnemo da gasimo našu Stadia uslugu striminga. Zaposleni u Stadia timu biće raspoređeni u druge delove kompanije.“

Harison kaže da Gugl vidi mogućnosti da primeni Stadia tehnologiju na druge delove Google-a, kao što su IouTube, Google Plai i njegovi AR napori, a kompanija takođe planira da je „učini dostupnom našim industrijskim partnerima, što je u skladu sa onim gde vidimo budućnost igrajući glavu“, napisao je on.

Google je detaljno opisao neke od finijih tačaka gašenja u čestim pitanjima. Povraćaj sredstava će se automatski vršiti preko Google i Stadia prodavnica i nećete morati da vraćate nikakav hardver. Pretplate na Stadia Pro neće ispunjavati uslove za povraćaj sredstava, ali vam neće biti naplaćeno tokom perioda gašenja i možete da pristupite igrama koje ste možda iskoristili kao Pro korisnik dok se sve ne poništi. Google je zatvorio Stadia prodavnicu, tako da ne možete da kupujete igre ili transakcije u igri.

Nagoveštaji ovoga su se pojavljivali već neko vreme, poslednji put kada je Logitech prošle nedelje najavio svoj novi ručni računar u oblaku i Stadia je bio jedan od retkih servisa za igre u oblaku koji nisu pomenuti. Ali Stadia se praktično od samog početka suočava sa glasinama o svojoj propasti. Gugl ima naviku da ubija projekte samo nekoliko godina nakon njihovog pokretanja, a Stadia, servis za igre u oblaku iz kompanije sa malo veza u industriji igara, izgledao je kao glavni kandidat za preranu propast.

Prošle godine su se širile glasine da će se zatvoriti nakon što je broj igara objavljenih na platformi usporen, a kompanija zatvorila svoje interne studije za razvoj igara. Kada su se ove glasine ponovo pojavile ove godine, Google je insistirao da se Stadia ne gasi. „Budite sigurni da uvek radimo na tome da donesemo još sjajnih igara na platformu i Stadia Pro“, navela je kompanija u tvitu. Što je bilo tačno… do danas.