Rim je savetovao Italijane da napuste Rusiju ako njihov boravak nije neophodan

Rim je savetovao Italijane da napuste Rusiju ako njihov boravak nije neophodan

Italijanska ambasada u Moskvi preporučila je italijanskim državljanima, čiji boravak u Ruskoj Federaciji nije neophodan, da napuste Rusiju.

Ovo se navodi u saopštenju ambasade objavljenom 29. septembra, prenosi „Evropska istina“.

„Uzimajući u obzir nedavni razvoj međunarodnog konteksta i rastuće poteškoće sa vazdušnim i drumskim vezama van Rusije, sunarodnicima koji se nalaze u Rusiji savetuje se da procene neophodnost svog boravka i, ako nije neophodno, da napuste zemlju. “, navodi se u saopštenju ambasade.

Diplomate su naglasile da je sve teže putovati vazdušnim putem iz Ruske Federacije u Italiju i druge treće zemlje. Konkretno, ovih dana postoji „vrtoglavi rast“ i tako visoka cena karata. Osim toga, postoje izveštaji o dugim redovima na nekim graničnim prelazima koji povezuju Rusku Federaciju sa susednim zemljama.

„Uzimajući u obzir zatvaranje vazdušnog prostora za letove iz Ruske Federacije po nalogu Evropske unije 27. februara, svim sunarodnicima u Rusiji se snažno savetuje da planiraju svoja putovanja u inostranstvo što je ranije moguće“, saopštila je ambasada.

Osim toga, ambasada je preporučila odlaganje svih putovanja u Rusiju.

Podsetimo, ranije su i ministarstva spoljnih poslova Estonije, Bugarske i Poljske savetovala građane svojih zemalja da ne putuju u Rusiju bez hitne potrebe i da odatle po mogućnosti.

Istu preporuku dala je i ambasada SAD u Moskvi.