Zelenski i Duda razgovarali o reakciji sveta na pseudoreferendume

Zelenski i Duda razgovarali o reakciji sveta na pseudoreferendume

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u telefonskom razgovoru sa Andžejem Dudom razgovarao o međunarodnoj reakciji na nelegalne „referendume“ koje je Rusija održala na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Ovo je saopštila pres služba šefa države, piše „Evropska istina“.

Zelenski je zahvalio Dudi na snažnoj podršci Ukrajini tokom njegovog govora na otvaranju 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kao i na jasnom stavu Poljske o nepriznavanju referenduma tzv.

„Sagovornici su se saglasili o potrebi snažnog konsolidovanog svetskog odgovora na nezakonite akcije Ruske Federacije koje ruše temelje međunarodnog prava. Razgovarano je o konkretnim koracima i merama na kojima će strane raditi u ovom kontekstu“, prenela je pres-služba OP. primetio.

Predsednici su razgovarali i o pitanjima vojne i odbrambene saradnje. Zelenski je ukazao na „neprocenjiv doprinos“ Poljske jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine i važnost daljeg povećanja podrške Ukrajini.

Kako prenose mediji, nacrt osmog paketa sankcija koji je pripremila Evropska komisija uključuje zabranu uvoza nekih ruskih proizvoda od čelika i nakita, kao i ograničenja izvoza određenog broja prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju.

Bajdenova administracija takođe priprema svoju novu seriju sankcija.