JetBlue, Southwest: Borba oko mesta u antimonopolskom suđenju

JetBlue, Southwest: Borba oko mesta u antimonopolskom suđenju

Viši rukovodioci JetBlue Airways-a i Southwest Airlines-a sukobili su se u sredu na sudu zbog kontroverznog partnerstva JetBlue-a sa American Airlines-om koje Bajdenova administracija pokušava da to spreči.

Izvršni direktor JetBlue-a Robin Hejs rekao je saveznom sudu u Bostonu da će partnerstvo pomoći njegovoj avio-kompaniji da raste, udovolji klijentima čiji letovi budu otkazani i privući više korporativnih putnika.

Hejsje osporio stav vlade da će sporazum smanjiti konkurenciju i koštati potrošače stotine miliona dolara godišnje po višim cenama.

Međutim, Andrev Vatterson iz Southvesta rekao je da je razočaran što će partnerstvo dati Amerikancima pristup vrijednim JetBlue slotovima koje su Amerikanci nekada kontrolirali, ali je bio primoran da se preda kako bi dobio regulatorno odobrenje za spajanje 2013. i zasebnu transakciju.

„Mislili smo da je to nečuveno“, rekao je Voterson, koji će kasnije ove nedelje postati glavni operativni direktor kompanije Southvest.

Ministarstvo pravde, šest država i Distrikt Kolumbija nastoje da razbiju američko-JetBlu partnerstvo u slučaju koji je postao glavni test protivljenja Bajdenove administracije spajanjima i konsolidaciji u ključnim industrijama. Odeljenje za transport je odobrilo dogovor u poslednjim danima Trampove administracije.

Slučaj vodi američki okružni sudija Leo Sorokin, kojeg je imenovao bivši predsednik Barak Obama.

Hejs je ponovo bio na poziciji drugi dan da brani partnerstvo koje omogućava JetBlue-u i Amerikancima da rade zajedno na rasporedu, prodaju karte na letovima jedni drugima i dele prihod od letova na četiri aerodroma u oblasti Njujorka i Bostona.

Hejz je to partnerstvo nazvao „generacijskom šansom“ koja je već pomogla JetBlue-u da sa oko 200 letova dnevno u Njujorku poraste na skoro 300 i dodaje desetine novih ruta kako bi se takmičio sa Deltom i Junajtedom.

I drugi prevoznici žele da se prošire u Njujorku, ali savezni zvaničnici ograničavaju prava poletanja i sletanja, ili „slotova“, zbog zagušenja.

Očekuje se da će svedočiti visoki rukovodioci iz Amerike, Delte i Junajteda. Obe strane su postrojile ekonomiste da razgovaraju o tome kako će partnerstvo uticati na potrošače.