Žiofre i Mali: EU spremna da pruži dodatnu podršku Srbiji

Žiofre i Mali: EU spremna da pruži dodatnu podršku Srbiji

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je u razgovoru sa ministrom finansija Sinišom Malim da je Unija spremna da ponudi Srbiji dodatnu podršku gde bude bila potrebna, kao i da će nastaviti da podržava ključne oblasti, kao što je diversifikacija u energetskom sektoru.

U tom smislu važan je projekat izgradnje interkonektora sa Bugarskom, na kome su radovi u toku, koji finansijski podržava Evropska unija, poručio je Žiofre, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali i Žiofre su razgovarali o strateškim projektima u oblasti infrastrukture, koji će se sprovoditi u budućnosti, za koje je Evropske unija pokazala zainteresovanost da ih finansijski podrži, a bilo je reči i o aktuelnim projektima koji se sprovode po planiranoj dinamici, koji su važni za bolji kvalitet života građana.

Tema razgovora su bila i javna preduzeća u energetskom sektoru, sa naglaskom na načinima poboljšanja njihovog poslovanja.

Mali je istakao da je Ministarstvo finansija u proteklom periodu uspešno sprovelo nekoliko strateški važnih projekata, kao što su uvođenje nove e-fiskalizacije i nove e-fakture, kao i projekat „Iskra“, koji je centralizovao obračun zarada u javnom sektoru u vreme najvećih izazova, kao što su pandemija korona virusa i sukob u Ukrajini.

Žiofre je istakao da je zadovoljan saradnjom koju Delegacija Evropske unije ima sa Ministarstvom finansija, što je potvrdio i Mali, dodavši da veruje da će ona biti nastavljena.