Vukomanović: Predlog je da kovid propusnice budu uvedene za starije od 16 godina

Vukomanović: Predlog je da kovid propusnice budu uvedene za starije od 16 godina

Zamenik direktora Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ Vladislav Vukomanović kazao je da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju. Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Vukomanović je za RTS rekao da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

„Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice“, rekao je Vukomanović.

Međutim, dodaje, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

Kada je reč o kovid propusnicama, kaže da će predlog biti prosleđen i da on podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina.

„Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu“, zaključio je doktor.