Vučić: Španija iskreni prijatelj Srbije, jedan od najvećih u svetu

Vučić: Španija iskreni prijatelj Srbije, jedan od najvećih u svetu

Predsednik Aleksandar Vučić je, posle sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančesom, izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije da je Španija iskreni prijatelj Srbije.

On je naveo je da je trgovinska razmena razmena uvećana u poslednje vreme, i očekuje da pređe milijardu evra, prvi put.

Vučić je najavio održavanje biznis foruma u Beogradu, na koji će doći španski biznismeni. „Njihove kompanije su pokazale intersovanje. Mi ćemo im širom otvoriti vrata“, poručio je predsednik, preneo je RTS.

„Razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, zahvalan sam na kontinuiranoj podršci, bez pravljenja i traženja dlake u jajetu i dodatnih uslova. Španija je iskreni prijatelj i podržava Srbiju, to smo osetili i u Briselu“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije, pošto je već nabavila dva španska transportna aviona.

Vučić je naveo da su razgovarali i o „Otvorenom Balkanu“.

Zahvalio je Sančesu na podršci normama međnarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije.

„Španija podržava dijalog Beograda i Prištine“, istakao je predsednik.

Uoči sastanka, Vučić je Sančesu priredio svečani doček ispred Palate „Srbija“, nakon što je španskog premijera na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Vučić je na Instagramu naveo da mu je „zadovoljstvo da ugosti“ Sančesa i što će sa njim razgovarati „o svim temama od značaja“ za dve zemlje.

Posle sastanka Vučića i Sančesa održan je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Posetu Beogradu Sančes će završiti sutra, sastankom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Španski premijer će do 1. avgusta posetiti i Sarajevo, Mostar, Podgoricu, Skoplje i Tiranu.

Španija je jedna od pet članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jedine ekonomije među zapadnobalkanskom šestorkom koju Sančes neće posetiti tokom turneje.

Sančes dolazi u posetu regionu sa ciljem da „ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja“ EU na Zapadni Balkan, naveli su nedavno španski mediji.