Vučić: Odluka EU o uvodjenju kovid pasoša bila bi skandalozna

Vučić: Odluka EU o uvodjenju kovid pasoša bila bi skandalozna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Manami da bi eventualna odluka EU da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija bila skandalozna, ali i odlična za Srbiju.

Posle razgovora s kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom, Vučić je televiziji Pink rekao da bi odluka EU o uvodjenju takvih kovid pasoša bila „veoma loša i skandalozna i suprotna najvažnijim evropskim vrednostima“. Naveo je da „ne veruje“ da EU može da donese takvu odluku, ali da bi ona imala „odlične strane“ za Srbiju.

„Uveren sam da niko u Evropi ne misli stvarno da donese takvu odluku, ali ako se to desi, reći ćemo ‘Hvala, razumeli smo šta mislite o regionu i o našoj zemlji’, a naša zemlja će brzinom munje da ide napred“, dodao je Vučić.

On je rekao da bi u slučaju uvodjenja kovid pasoša pitao EU kako će da prime madjarskog premijera koji je primio kinesku vakcinu.

Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu „mogli da idu gde god hoće po Evropi“.

„Srbija će biti otvorena za sve, pozvaćemo 1,3 milijarde Kineza, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo 140 miliona Rusa, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku čiji gradjani takodje primaju kineske vakcine“, dodao je Vučić.