Vučić o razgovoru s Putinom: Imaćemo veoma povoljnu cenu gasa, ugovor na tri godine

Vučić o razgovoru s Putinom: Imaćemo veoma povoljnu cenu gasa, ugovor na tri godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ističe da će Srbija imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine.

Aleksandar Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor sa ruskim predsednikom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što si dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, kojiće biti potpisan na period od tri godine.

Kaže da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristiti ostati ista, odnosno da će cena biti veoma povoljna.

Nakon razgovora je, kaže, uputio pismo direktoru „Gasproma“ Alekseju Mileru, kako bi koliko sutra razgovarali o novimkoličinama gasa.

Vučić je rekao da je i Putinu objasnio da su zbog industrijskog napretka Srbiji potrebne veće količine gasa.

„Ako sve realizujemo, imaćemo po pitanju gasa sigurnu zimu“, poručio je Vučić nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu.

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

Predsednici Srbije i Rusije prethodno su u novembru prošle godine, prilikom sastanka u Sočiju, postigli dogovor da će cena ruskog gasa za narednih šest meseci biti 270 dolara , odnosno ostati ista, uz isporuku veće količine.

Aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa ističe 31. maja, a Vučić je ranije najavio da će tokom razgovora s Putinom pokrenuti pitanja količina isporuka gasa, kao i njegove cene.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su telefonom razgovarali u aprilu, kada je Putin čestitao Vučiću pobedu na predsedničkim izborima .