Vučić: Naoružavanje Prištine ruši međunarodni poredak, Srbija će uložiti u snažnu vojsku

Vučić: Naoružavanje Prištine ruši međunarodni poredak, Srbija će uložiti u snažnu vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naoružavanje Prištine ima za cilj uklanjanje tragova postojanja Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kršeći rezoluciju 1244 i međunarodno pravo. Naglasio je važnost snažne vojske i najavio velika ulaganja u taj sektor.

U obilasku Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije, Vučić je istakao da je Priština najbrže povećala budžet za vojsku i policiju, što je suprotno međunarodnom javnom pravu. Upozorio je na neodgovorno naoružavanje Prištine, ističući da Srbija ne može da im se suprotstavi u novcu i oružju, ali može biti dovoljno snažna kao odvraćajući faktor.

Vučić je najavio velika ulaganja u vojnu opremu tokom 2024. godine, s fokusom na modernizaciju i jačanje Vojske Srbije. Dodao je da će se vojne jedinice transformisati, postajući bolje koordinisane i snažnije.

Predsednik Srbije takođe je upozorio na pojačano prisustvo različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije, ističući da zemlja neće biti poslušnik ni podanik i da će štititi svoju nezavisnost.

U vezi sa hapšenjem državljanina Srbije pod sumnjom da špijunira albansku obaveštajnu službu, Vučić je rekao da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) radi svoj posao u tom slučaju.

Ova izjava dolazi u kontekstu pojačane političke napetosti između Beograda i Prištine, posebno u vezi sa naoružavanjem kosovskih snaga bezbednosti i promenama na terenu. Vučićeva najava ulaganja u vojnu opremu odražava napore Srbije da ojača svoje odbrambene kapacitete u svetlu regionalnih izazova.