Vladika Grigorije: Odavno SPC nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja

Vladika Grigorije: Odavno SPC nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja

Episkop dizeldorfski i nemački Grigorije izjavio je da je Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio iskren, sa puno slobode i dobronamernosti i da je rezultirao izborom dva izvrsna arhijereja, episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija i valjevskog Isihija.

Episkop Grigorije je kazao da je izbor episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog bio nedvosmislen i da nije postojala nikakva mogućnost da se nešto drugo desi.

„Iako je bilo čudnih insinuacija, da je neko sa strane pokušavao da odloži izbor crnogorskog arhijereja, izbor Joanikija za mitropolita je svakako bio prirodan sled stvari. Nisam se obazirao na priče i pokušaje sa strane, jer sam imao jasan utisak da to ne može niko da spreči“, naglasio je vladika.

Govoreći o izboru Metodija i Isihija za episkope, Grigorije je istakao da je već 22 godine član Sabora SPC i da odavno srpska crkva nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja u jednom trenutku.

„Obojica imaju veliko iskustvo, Isihije je bio iguman manastira Kovilj, a Metodije iguman manastira Svetog Petra na Cetinju. Njihov doprinos crkvi će biti ogroman“, rekao je vladika.

Posle ovog Sabora, dodao je vladika Grigorije, stekao sam utisak da se naša Crkva na pravi način obnavlja.