Večernje novosti: Medju kandidatima za članove SANU Kusturica, Lompar, Goran Marković

Večernje novosti: Medju kandidatima za članove SANU Kusturica, Lompar, Goran Marković

Režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predoloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU, objavile su danas „Večernje novosti“

Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, pišu „Večernje novosti“.

Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića i scenografa Miodraga Tabačkog.

Medju kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srdjan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Djordjević i demograf Mirjana Rašović.

Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora doktora Miodraga Spalevića.

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odeljenjima.

Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu, dodaju „Večernje novosti“.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu.

Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedjelje trajati rok za dostavljanje primedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odeljenja, ogranaka ili Predsedništva SANU.