Ustoličen novi partrijarh SPC

Ustoličen novi partrijarh SPC

Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

Novi patrijarh Porfirije u današnjoj besedi poručio je je da će se zalagati za zajedništvo u vreme kada smo izloženi duhu razdora, da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijelnog bavljenja politikom.

Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vreme služenja kao patrijarh.

SPC da živi punim plućima,da budem dostojan naslednik trona Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas, nakon ustoličenja u Sabornoj ckrvi, da prvenstveno želi da naša sveta SPC svuda gde je živi „punim plućima“.

„Molim se Bogu da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatka koji je ovim činom stvaljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetog Sabora, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar SPC budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika“, naglasio je patrijarh.