UN upozorava na novu pretnju globalnoj bezbednosti hrane nakon što je Rusija ograničila isporuke žita u Ukrajini

UN upozorava na novu pretnju globalnoj bezbednosti hrane nakon što je Rusija ograničila isporuke žita u Ukrajini

Upozoravajući na novu pretnju globalnoj bezbednosti hrane, Ujedinjene nacije su u četvrtak saopštile da Rusija ograničava broj brodova kojima je dozvoljeno da pokupe ukrajinsko žito u crnomorskim lukama u svojoj kampanji da natera Kijev da otvori naftovod za ključni sastojak đubriva za dolazak na svetska tržišta, piše AP.

Portparol UN Stefan Dužarik izrazio je ozbiljnu zabrinutost što su samo 33 broda isplovila iz ukrajinskih luka u maju, što je upola manje nego u aprilu, a izvoz žitarica i drugih namirnica iznosio je samo 1,3 miliona metričkih tona prošlog meseca, manje od polovine iznosa u odnosu na prethodni mesec.

On je rekao da je Rusija obavestila centar u Istanbulu koji koordinira dolaske, odlaske i inspekcije brodova uključenih u Crnomorsko zrno inicijative „o svojoj odluci da ograniči registracije u luci Južni sve dok se amonijak ne izvozi, a trenutno nije.

Amonijak je ključni sastojak za đubrivo i Moskva želi da Ukrajina otvori cevovod od ruskog grada Toljatija do ukrajinske luke Odesa koji je koristila pre rata za isporuku amonijaka svojim globalnim kupcima.

Turska i UN su posredovali u inicijativi za proboj sa Rusijom i Ukrajinom prošlog jula, otvarajući put za ukrajinski izvoz žitarica iz tri njene ključne crnomorske luke: Odese, Černomorska i Južnog.

U posebnom memorandumu, Ujedinjene nacije su navele da će raditi na prevazilaženju prepreka ruskim isporukama hrane i đubriva, što šefica trgovine UN-a Rebeka Grinspan pokušava da uradi mesecima, ali je Moskva kritikovala nedostatak rezultata.

Da bi pojačala neuspeh da izvozi svoje đubrivo, Rusija je u martu jednostrano odlučila da obnovi ugovor o žitu na 60 dana umesto 120 dana predviđenih sporazumom. I neposredno pre isteka, u još jednom primeru Moskve na ivici, pristala je 17. maja na još jedno dvomesečno produženje do 17. jula.

Posle ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, jednu od najvećih svetskih žitnica, globalne cene hrane su naglo porasle, posebno pogodujući siromašnije zemlje u razvoju.

Posle julskih sporazuma, cene hrane su počele da padaju, ali je Dužarik upozorio da se „globalna žarišta gladi povećavaju i da se u svim zemljama krije bauk inflacije hrane i nestabilnosti tržišta“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je u sredu na Tviteru da je luka Južni blokirana i da tamo čeka više od 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda za isporuku u najmanje 10 zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Egipat i Bangladeš.

On je pozvao sve da izvrše pritisak na Rusiju da deblokira zalihe hrane, rekavši: „Očigledno što se manje hrane isporučuje ovim zemljama, ovim regionima, što su cene hrane više, to više ljudi u ovim zemljama gube iz svojih porodičnih budžeta.

Dužarik iz UN je primetio da su u maju samo tri broda isplovila iz luke Južni.

On je rekao da je od 24. maja broj ekipa koje pregledavaju brodove smanjen sa tri na dva. Ovo, uz usporavanje registracije brodova, stvara ozbiljnu situaciju.

UN su iznele praktične predloge „na strateškom i operativnom nivou“ i nastaviće da sarađuju sa Rusijom i Ukrajinom, rekao je Dužarik.

„Naročito tražimo obaveze o bezuslovnom pristupu plovila u sve tri luke u okviru inicijative, povećanom broju uspešnih inspekcija obavljenih po danu i predvidljivim registracijama kako bi se izbegla nepotrebna kašnjenja plovila, izvozu đubriva, uključujući amonijak, kao i nastavak cevovoda za amonijak Toljati-Odesa“, rekao je Dužarik.