Ukrajinska vojska sprečava ruske trupe da preuzmu kontrolu nad Vuhlehirskom TE

Ukrajinska vojska sprečava ruske trupe da preuzmu kontrolu nad Vuhlehirskom TE

U okviru ofanzivnih operacija, ruski vojnici su pokušavali da preuzmu kontrolu nad područjem Vuhlehirske termoelektrane, ali im ukrajinske snage to nisu dozvolile, napisao je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, javlja Ukrinform.

Od 06:00 časova, 9. jula 2022. godine, dejstva neprijatelja na Volinskom, Poliskom i Siverskom pravcu ostala su prilično nepromenjena. U pravcu Siverskog, ruske trupe su otvorile vatru na ukrajinske položaje u blizini Senkivka i Nikolajevke u Černigovskoj oblasti i Esmana i Oleksijevka u Sumskoj oblasti“, piše u izveštaju.

U pravcu Harkova ruski okupatori brane ranije osvojene granice. Rusi su koristili tenkove, minobacače, topove i raketnu artiljeriju da otvore vatru u blizini naselja kao što su Javirske, Stara Hnilica, Ukrajinka, Mikilske, Bazalijevka, Ruski Tiški, Čerkaski Tiški, Pjatihirske, Pruđanka, Čornohlazivka, Kutuzivka, Stariji Saltiv, Ruskinjestajn.

U pravcu Slavjanska, rusi su otvorili vatru na civilnu infrastrukturu u blizini Hrihorivke, Verhniokamianske i Kramatorska. Ruske trupe izvode jurišne operacije i pokušavaju da napreduju kod Hrihorivke. Borbe su u toku.

U pravcu Bahmuta, zabeleženo je rusko granatiranje kod Zajceva, Berestova i Klinova. Ruske trupe su izvele vazdušni udar u blizini Spirna.

Ofanzivnim dejstvima ruski okupatori su pokušali da ovladaju rejonom Vuhlehirske TE i poboljšaju svoj taktički položaj kod Dolomitna. Ukrajinski branioci su sprečili takve pokušaje i odgurnuli ruse na prethodne položaje.

U pravcima Avdijevke, Kurahovo, Novopavlivka i Zaporožje, ukrajinske i ruske snage nastavljaju da otvaraju vatru jedna na drugu po celoj kontaktnoj liniji. Ruske snage su izvele vazdušne udare u blizini Malog Ščerbaka.

U pravcu Južnog Buga, ruske trupe nastavljaju sistematski da otvaraju vatru na civilnu i vojnu infrastrukturu topovskom i raketnom artiljerijom na celoj liniji kontakta.

Pretnja od raketnih udara na kritičnu infrastrukturu regiona je i dalje prisutna.

Prema podacima Generalštaba, ukrajinske avijacione, raketne i artiljerijske jedinice nastavljaju da uspešno uništavaju klastere ruskih trupa, skladišta vojne opreme i municije. Rusi trpi značajne gubitke.