Ukrajinska deca obolela od raka stižu u Španiju na lečenje

Ukrajinska deca obolela od raka stižu u Španiju na lečenje

Dvadeset petoro ukrajinske dece obolele od raka koja su pobegla od rata u svojoj zemlji letelo je u petak avionom španskih vazduhoplovnih snaga iz Poljske u Madrid, gde će se lečiti, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane.

Deca su, u pratnji članova porodice, odmah odvedena u madridske bolnice na preglede kako bi se utvrdilo da li će ostati u bolnici ili mogu da odu u smeštaj za ukrajinske ratne izbeglice, rekla je dr Ana Fernandes-Teijeiro, predsednica španske pedijatrijske onkološke grupe SEHOP. .

Na letu je bilo još 22 ukrajinske ratne izbeglice, uključujući i nešto dece, saopštila je španska vlada.

Španski SEHOP, profesionalna organizacija za pedijatrijske onkologe, radila je sa španskom fondacijom Aladina i St. Jude Global, povezanom sa dečjom istraživačkom bolnicom St. Jude u Sjedinjenim Državama, kako bi dovela 25 ukrajinske dece obolele od raka u Španiju, dr Fernandez-Teijeiro rekao je za CNN.

Slična saradnja premešta ukrajinsku decu obolelu od raka da se leče iu drugim evropskim zemljama, iz hotela u blizini Varšave, u Poljskoj, dodao je dr Fernandez-Teijeiro.

U Španiji se do sada nalazi oko 1.000 ukrajinskih ratnih izbeglica koje su zatražile pomoć vlade, a trenutno se nalaze u izbegličkim smeštajima, kao što su domovi, hoteli ili centri za izbeglice, saopštila je pres služba španskog Ministarstva za inkluziju i migracije za CNN.

Španija je pripremila dodatnih 17.000 kreveta, saopštila je pres služba.

U Španiji živi oko 114.000 Ukrajinaca, rekao je nedavno premijer Pedro Sančez. Služba za štampu ministarstva rekla je za CNN da misli da su neki od prvobitnih ratnih izbeglica otišli ​​direktno kod članova njihovih ukrajinskih porodica ili prijatelja, a da nisu obavestili vladu.