Turska neće sankcionisati Rusiju uprkos pritiscima NATO-a

Turska neće sankcionisati Rusiju uprkos pritiscima NATO-a

Generalni sekretar vojnog bloka ranije je rekao da očekuje da će Ankara uvesti kaznene mere Moskvi.

Turska neće uvesti sankcije Rusiji, već će umesto toga raditi na održavanju dijaloga sa Kremljom, izvestio je u petak turski TV kanal TRT Haber, pozivajući se na Ibrahima Kalina, portparola predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Zvaničnik je pojasnio da Ankara ne planira da „uvede sankcije Rusiji“, dodajući da je turska vlada željna da „održi kanal poverenja otvorenim“. Kalin je takođe istakao da bi Turska želela da izbegne bilo kakve negativne posledice po sopstvenu ekonomiju kao rezultat kaznenih mera.

Dok je osuđivala ofanzivu Rusije protiv svog suseda, Turska je, za razliku od većine drugih zemalja NATO-a, prestala da uvodi kaznene mere Rusiji. Ankara umesto toga nastoji da posreduje između dve zaraćene strane u nadi da će postići mirovni sporazum ili barem prekid vatre.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je turskim medijima u petak da alijansa očekuje da „svi naši saveznici uvedu sankcije“ Rusiji i da je „preneo ovu stvar“ turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu tokom njihovog sastanka u Antaliji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u četvrtak u Antaliji sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom. To je bio prvi put da su dvojica diplomata razgovarali otkako je Rusija 24. februara započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Iako razgovori nisu doneli nikakav napredak, ruski predsednik Vladimir Putin primetio je u petak da je bilo „određenih pozitivnih pomaka”. Prethodne tri runde pregovora Ukrajine i Rusije održane su u Belorusiji.

Predsednik Erdogan je u datim okolnostima u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom predstavio sastanak Lavrova i Kulebe kao diplomatsku pobedu samu po sebi. Šef turske države je takođe ponovio da je uloga Ankare kao posrednika između Kijeva i Moskve važna u smislu sprečavanja daljeg intenziviranja oružanog sukoba.

Ruska vojna ofanziva na Ukrajinu dovela je do toga da su SAD, Kanada, EU, Japan, Australija i nekoliko drugih zemalja uvele niz sankcija Moskvi sa ciljem da „osakate“ rusku ekonomiju. Kaznene mere su bile usmerene, između ostalog, na rusku centralnu banku, kao i na nekoliko velikih komercijalnih banaka, medije koje finansira država – uključujući RT – i direktno rukovodstvo Rusije.