Ukrajina u Evropskoj uniji? Poljski Senat: pozivamo zemlje EU da podrže ovaj proces

Ukrajina u Evropskoj uniji? Poljski Senat: pozivamo zemlje EU da podrže ovaj proces

Poljski Senat je usvojio rezoluciju u kojoj poziva države Evropske unije da podrže ubrzani proces integracije Ukrajine u Evropsku uniju. U njemu se navodi da je to moralna dužnost sadašnje generacije Evropljana. „Vrednosti koje su Zapadnoj Evropi obezbedile 77 godina mira i prosperiteta danas su ugrožene. Braneći svoju zemlju, ukrajinski vojnik brani celu Evropu“, navodi se u rezoluciji.

Istovremeno, Senat je izrazio protivljenje napisanom: „zverskim metodama koje se koriste u ovom ratu koji Ruska Federacija vodi protiv ukrajinske države i nacije“.

Premijer Poljske Moravjecki se osvrnuo i na pitanje davanja Ukrajini statusa zemlje kandidata za Evropsku uniju nakon sastanka u sredu sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom. – Postoje zemlje koje pregovaraju nekoliko desetina ili nekoliko godina. Prvi koraci koji su se već desili su koraci koji su preduzeti neviđenim tempom. Evropska unija je Evropa 27 domovina – i sve one moraju da se dogovore o ovom pitanju. Nivo dogovora je već visok, rekao je šef vlade.