Ukrajina optužuje Rusiju da koristi špijunske balone

Ukrajina optužuje Rusiju da koristi špijunske balone

Sistemi protivvazdušne odbrane u blizini Kijeva su navodno otkrili i oborili čak šest vazdušnih balona za koje se veruje da ih je koristila Rusija, izjavio je portparol ukrajinske vojske tokom televizijskog nastupa u sredu.

Prema rečima Jurija Ignata, baloni, koji su otkriveni kako lete iznad ukrajinske prestonice, možda su bili opremljeni izviđačkom opremom za identifikaciju i iscrpljivanje sistema protivvazdušne odbrane Kijeva.

Kijevski gradski zvaničnici takođe su objavili na svom Telegram kanalu da su baloni, za koje se čini da ih je pokretao vetar, možda nosili ugaone reflektore i drugu obaveštajnu opremu. Napomenuli su da će konačno utvrđivanje namena ovih uređaja biti doneto nakon proučavanja ostataka oborenih objekata.

Iako Moskva tek treba da komentariše incident, Ignat je rekao ukrajinskom TV kanalu da su baloni možda nova taktika koju je primenila Rusija da sačuva svoje zalihe izviđačkih dronova.

„Izviđačke bespilotne letelice kao što je Orlan-10 sada se ređe koriste, pa su pomislili ‘Zašto ne bismo koristili ove balone?’ Dakle, sada ih koriste“, rekao je zvaničnik.

Ranije u sredu, sirene za vazdušni napad aktivirale su se širom regiona Kijeva nakon što su neidentifikovani leteći objekti otkriveni iznad grada. Ubrzo nakon uzbune, širom prestonice su se čule eksplozije. Gradski zvaničnici su kasnije izjavili da su sistemi PVO otkrili nekoliko ciljeva u vazduhu i oborili ih.