CVC: Španski klubovi moraju da budu ambiciozniji

CVC: Španski klubovi moraju da budu ambiciozniji

Najbolji španski klubovi moraju da povećaju svoja očekivanja kako bi mogli u potpunosti da unovče potencijalni posao oko fudbala, rekao je u sredu jedan od najviših direktora privatne investicione kompanije CVC Capital Partners, preneo je Rojters.

Fond sa sedištem u Luksemburgu, koji je potpisao ugovor o medijskim pravima sa španskom profesionalnom fudbalskom ligom LaLigom za 1,99 milijardi evra za podsticanje modernizacije klubova, veruje da plan ide u dobrom pravcu, ali očekuje da će videti više rezultata.

Sporazum je obezbedio CVC-u 8,2% udela u novoj kompaniji koja će upravljati prihodima od emitovanja i sponzorskih prava LaLige tokom 50 godina.

LaLiga je u utorak potvrdila da je 915 miliona evra, polovina investicije CVC-a, već otišlo 38 vrhunskih klubova koji su pristali da prihvate novac i da će najveći deo finansirati infrastrukturne projekte i zapošljavanje novih talenata.

„Klubovi moraju da budu ambiciozniji“, rekao je Huan Arbide, viši izvršni direktor CVC-a, tokom prezentacije pred oko 450 predstavnika 38 klubova iz La Lige na sastanku u Taragoni u sredu.

„Važno je da klubovi postanu globalnije i digitalnije kompanije i da razumeju profil svojih navijača.

„Prioritet bi trebalo da bude prikupljanje podataka navijača jer je to ključ za dugoročno monetizaciju poslovanja oko fudbala.

LaLiga i CVC ohrabruju španske klubove da koriste sredstva za renoviranje stadiona kako bi privukli više navijača na utakmice, povećali broj pratilaca na društvenim mrežama i uložili u tehnologiju za prikupljanje podataka navijača kako bi bili u boljoj poziciji za pregovore o sledećem ugovoru o televizijskim pravima.

Skoro godinu dana nakon što je CVC kupio udeo od 13% vrednog 1,5 milijardi evra u francuskom biznisu za medijska prava Lige 1, rekao je da je francuska liga „10 godina iza LaLige“ jer se bore da prikupe podatke o navijačima jer nije postojala baza podataka pre dogovor.

CVC je takođe investirao u Formulu 1, Moto GP, kriket, odbojku, ragbi i tenis.

Predsednik La Lige Havijer Tebas rekao je da očekuje povećanje njihovih prihoda od televizijskih prava od 11 odsto godišnje do 2027. godine, kada bi trebalo da potpišu novi ugovor.

„Došlo je vreme da se iskustvo fudbalske igre unovči“, rekao je Tebas novinarima u sredu.

„Za četiri godine već ćemo primetiti povećanje prihoda od iskustva igara, e-trgovine i TV prava.

LaLiga očekuje da će ukupna vrednost njenog poslovanja porasti sa 24,2 na 33-35 milijardi evra za sedam do 10 godina, a to će pomoći klubovima da ulože svoj deo novca.

Dogovor odobren u decembru 2021. ima za cilj da poveća vrednost poslovanja iza fudbalske industrije, iako su četiri kluba – uključujući Barselonu i Real Madrid – odustala.

LaLiga očekuje da španski klubovi ove godine dobiju dodatnih 452,4 miliona evra i preostalu ratu od 454 miliona tokom 2024. za finansiranje projekata modernizacije i infrastrukturnih investicija.

U početku, klubovi troše sredstva CVC-a na smanjenje dugova i ulaganje u svoje profesionalne timove.

Takozvani projekat „LaLiga Boost“ ima pravila o tome gde novac može da ode. Klubovi moraju da odvoje 70 odsto za projekte infrastrukture i modernizacije. Do 15% se može iskoristiti za potpisivanje igrača, a preostalih 15% za smanjenje duga.

Real Madrid, Barselona, Atletik Bilbao i španski FA pokrenuli su sudski postupak protiv La Lige zbog sporazuma, nazvavši ga „nezakonitom transakcijom koja nanosi nepopravljivu štetu“ španskom fudbalu.