Ukrajina drži SAD u mraku o vojnim operacijama

Ukrajina drži SAD u mraku o vojnim operacijama

Američka vlada ima bolje informacije o ruskim trupama u Ukrajini nego o ukrajinskim snagama, objavio je u sredu Njujork Tajms, pozivajući se na američke zvaničnike. Kijev drži svog najvećeg vojnog sponzora u mraku, možda čak i dovodeći Vašington u zabludu da zaštiti velikodušan priliv američke vojne pomoći u zemlju, tvrdi list.

Prema izvorima Njujork Tajmsa, ukrajinska vlada daje SAD „nekoliko poverljivih brifinga ili detalja o njihovim operativnim planovima“, dok je kapacitet američke obaveštajne zajednice da prikuplja podatke u Ukrajini ograničen, jer je njen fokus dugo bio na Rusiji.

„Kada je reč o Ukrajincima, Sjedinjene Države su radile na izgradnji svoje obaveštajne službe, a ne špijuniranje njihove vlade“, navodi se u izveštaju. Prikupljanje obaveštajnih podataka je otežano zbog oblačnog vremena u Ukrajini, što je ograničavalo efikasnost satelita za praćenje ukrajinskih trupa.

„Ukrajinska tajnost primorala je američke vojne i obaveštajne zvaničnike da pokušaju da nauče šta mogu od drugih zemalja koje deluju u Ukrajini, treninga sa Ukrajincima i javnih komentara [ukrajinskog predsednika Volodimira] Zelenskog“, navodi NIT svoje izvore.

Tajnovitost Kijeva dolazi sa očiglednim upozorenjem da je svaka nacija uključena u vojni sukob podstaknuta da projektuje sliku snage bez obzira na stvarnu situaciju na terenu. Ukrajinski zvaničnici „ne žele da iznose informacije koje bi mogle da ohrabre Sjedinjene Države i njihove druge zapadne partnere da uspore protok oružja“, navodi list.

Bet Saner, bivša visoka obaveštajna službenica, prokomentarisala je zagonetku, rekavši da američka obaveštajna zajednica sama sebi postavlja potencijalnu zamku.

„Ne razgovaramo o tome da li bi Ukrajina mogla da pobedi [Ruse]. I meni se čini da se spremamo za još jedan neuspeh u obaveštajnim podacima time što ne govorimo o tome javno“, rekla je ona za novine.