Srbija istražuje aktivnosti ruskih radikala koji su pretili antiratnim aktivistima

Srbija istražuje aktivnosti ruskih radikala koji su pretili antiratnim aktivistima

Tužilaštvo Srbije za pitanja kriminala u oblasti visokih tehnologija otvorilo je predmet u vezi sa objavama na Telegram kanalu Z-Orlovi – njegovi autori podržavaju rat Ruske Federacije protiv Ukrajine i pretili antiratnim aktivistima iz Rusije, navodi se u odgovoru tužilaštva na zahtev srpskog servisa „Radio sloboda“.

Ruska ekstremno desničarska grupa Z-Orlovi (pun naziv – Rusko-srpski centar „Orli“) u svojim objavama u Telegramu preti antiratnim aktivistima u Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Reč je o maloj grupi predstavnika ruske dijaspore u Srbiji, koji se protive politici ruskog predsednika Vladimira Putina, i aktivista koji su organizovali akcije podrške Ukrajini.

„Znamo sve o vama, a vi ste u pravu samo za jedno – pravda je neizbežna. A ova pravda je naša“, glasio je jedan post upućen ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Neki od aktivista podneli su pritužbu Tužilaštvu Srbije. Oni su u odgovoru na zahtev RSE rekli da će „o preduzetim radnjama i merama, kao i donetim odlukama javnost biti obaveštena kada budu završene sve zakonom propisane procedure“.

Rusko-srpski centar „Orli“ registrovan je 2017. godine kao nevladina organizacija sa sedištem u Sankt Peterburgu. Pet dana nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, napravili su Telegram kanal koji ima više od tri hiljade pretplatnika.

Lider „Orlova“ je Rus Aleksandar Lisov, koji je, kako navodi „Radio Sloboda“, povezan sa krajnje desnim partijama u Srbiji. Zajedno su na društvenim mrežama širili prorusku propagandu o ratu u Ukrajini.