Četiri belgijska vojnika su učestvovala u masovnoj tuči u Norveškoj

Četiri belgijska vojnika su učestvovala u masovnoj tuči u Norveškoj

Četiri belgijska vojnika učestvovala su u masovnoj tuči u pabu u centralnom norveškom gradu Ondalsnesu, zbog čega je policija pokrenula istragu.

Tuča u norveškom pabu između 20-30 muškaraca, prema rečima svedoka, počela je oko 2 sata u noći 19. februara. Razlozi incidenta za sada nisu poznati, pošto je pre toga vladala „sjajna atmosfera”.

Zbog toga je nekoliko osoba moralo da bude hospitalizovano, stepen njihovih povreda nije preciziran. Policija Ondalsnesa privela je četvoricu belgijskih vojnika koji su bili u pabu i pustila ih nakon ispitivanja.

„Radimo na tome da otkrijemo da li možda ima drugih žrtava ili osumnjičenih. Jednostavno, pokušavamo da otkrijemo šta se dogodilo ispred paba u nedelju uveče“, rekla je za NRK tužilac Lena Romestrand, koja vodi slučaj.

Ministarstvo odbrane Belgije je u izjavi norveškim medijima izrazilo žaljenje zbog incidenta „koji podriva našu međunarodnu reputaciju“. „Ukoliko bude potrebno, belgijska odbrana će preduzeti mere“, dodala je agencija.

Trenutno je belgijska vojska, koja se nalazi u Norveškoj u okviru zajedničkih vežbi zemalja, u izolaciji u vojnom delu raspoređivanja. To će se nastaviti dok se istraga incidenta ne završi.

Podsetimo, Nemačka je 2021. godine povukla vod Bundesvera od oko 30 ljudi iz misije NATO u Litvaniji zbog skandala sa antisemitskim pesmama, kao i izveštaja o nasilju i seksualnom uznemiravanju.