Skandal u EP zbog imenovanja novog generalnog sekretara

Skandal u EP zbog imenovanja novog generalnog sekretara

Tri političke grupe Evropskog parlamenta složile su se da imenuju novog generalnog sekretara tog tela nakon što se sadašnji, Klaus Vele, povuče krajem 2022. godine, što je naljutilo opoziciju, koja tvrdi da je nepotizam, navodi Politiko.

Klaus Vele je na poziciji generalnog sekretara Evropskog parlamenta od 2009. godine i za to vreme ga je pretvorio u jednog od najuticajnijih u telu. On je odgovoran za dnevni red Evropskog parlamenta i imenovanja na druge ključne funkcije.

Najveća grupa u EP, Evropska narodna partija, nastoji da zadrži svoj uticaj na generalnog sekretara nakon Veleove ostavke. Zato je ona zajedno sa liberalnom grupom „Obnovi Evropu” i „Levica” sklopila sporazum o imenovanju Alesandra Čoketija za generalnog sekretara.

Kritika drugih grupa u Evropskom parlamentu nije samo činjenica da su aranžmani za buduće imenovanje Čoketija zakulisne prirode, već i njegovo neiskustvo: tek je u maju dobio administrativni čin 15. godine n. šef kabineta predsednika EP Roberta Metsole, dok generalni sekretar mora da ima čin AD 16.

Kako bi privukla Čoketijevu podršku, Evropska narodna partija je pristala da snizi kriterijume za imenovanje na funkciju generalnog sekretara Evropskog parlamenta. Ona je pristala i na stvaranje novog, već 13. Generalnog direktorata za partnerstvo parlamentarnih demokratija.

Sve je to dalo povoda kritičarima kuloarnog dogovora da govore o nepotizmu u Evropskom parlamentu i pokušaju Evropske narodne partije da potkupi „Levicu” mestom šefa novog generalnog direktorata.

Međutim, izvori Politica napominju da sporazum još nije konačan i još nije doneta odluka da se Čoketi imenuje za generalnog sekretara Evropskog parlamenta od 2023. godine.