Zelenski: Rusija nije ni počela da razmišlja o miru

Zelenski: Rusija nije ni počela da razmišlja o miru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da Rusija još ne oseća posledice međunarodnih sankcija, pokušava da zaobiđe već uvedena ograničenja i da čak i ne razmišlja o miru.

„Odgovor na ovo pitanje zavisi od svih nas. [Zavisi] od toga koliko brzo to možemo da uradimo, koliko brzo možemo da nateramo Rusiju da razmišlja o miru, jer oni nisu ni počeli da razmišljaju o tome, nisu Još nisam osetio uticaj sankcija. One [posledice sankcija] će se sigurno desiti, ali oni [Rusi] ih ne osećaju, oni ih zaobilaze, jer, nažalost, još uvek postoje saveznici koji pomažu Ruskoj Federaciji. ili njihov [ruski] posao“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Irske Mičelom Martinom.

On je istakao važnost da svet nastavi da vrši pritisak na Rusiju, uključujući politički pritisak, kao i da ubrza snabdevanje Ukrajine oružjem.

Prema Zelenskom, postoji i druga opcija za okončanje rata – kada Rusija sama shvati šta je uradila i napusti ukrajinsku teritoriju. Istovremeno, šef države ne veruje da Rusi to mogu sami.

Zelenski je rekao da je agresiju Rusije na Ukrajinu teško nazvati vojnim sukobom ili čak ratom, s obzirom na posledice ruskih akcija protiv Ukrajinaca. Prema njegovim rečima, ovo je „otvoreni teroristički akt Ruske Federacije“.