U Beogradu postavljen „zajednički frižider“ sa hranom za one kojima je potrebna

U Beogradu postavljen „zajednički frižider“ sa hranom za one kojima je potrebna

Zajednički frižider koji mogu dopunjavati oni koji su u mogućnosti, a iz njega uzimati hranu oni kojima je potrebna, od srede je dostupan u dvorištu Dorćol placa, rekla je FoNetu organizatorka ove inicijative Tamara Stojković.

Zajednički frižider je inicijativa nastala u okviru projekta Svetske organizacije za zaštitu životne sredine WWF pod nazivom „Na mladima klima ostaje“.

Učesnice projekta Tamara Stojković i Emilija Bojić osmislile su koncept zajedničkog frižidera po ugledu na one koji već postoje u Americi.

Do ideje o zajedničkom frižideru aktivisktinje su došle u želji da se smanji količina bačene ispravne hrane koja još može da se koristi.

Bojić je poručila da se povećanjem organskog otpada utiče na povećanje deponija na kojima se ispuštaju gasovi koji doprinose klimatskim promenama.

„Ovim konceptom možemo pomoći da se negativni uticaj smanji, ali i da pomognemo onima kojima je to potrebno“, zaključila je Bojić.

Direktorka Banke hrane Beograd Katarina Žigić Blagojević rekla je FoNetu da se Banka hrane priključila projektu kao glavni donator u želji da doprinese zaštiti životne sredine.

Prema njenim rečima, organizacija dobija namirnice od različitih društveno odgovornih kompanija.

„Najpre snabdevamo frižider svežim voćem i povrćem, ali i drugim namirnicama koje su propisno fabrički upakovane i u roku trajanja“, rekla je Žigić Blagojević.