Tramp se sastaje sa mađarskim premijerom

Tramp se sastaje sa mađarskim premijerom

Bivši američki predsednik Donald Tramp poželeo je dobrodošlicu mađarskom premijeru u njegovom golf odmaralištu Bedminster u Nju Džersiju ove nedelje, gde su razgovarali o „mnogim zanimljivim temama“, dok se Viktor Orban suočava sa novim skandalom zbog svoje antiimigrantske retorike.

U postu od utorka na Truth Social, Tramp je rekao da je razgovor sa njegovim „prijateljem“ Orbanom bio posebno fascinantan jer „malo ljudi zna toliko o tome šta se danas dešava u svetu“.

Tramp, koji je u januaru podržao Orbanovu kandidaturu uoči mađarskih izbora, takođe je rekao da su taj sastanak iskoristili da proslave političarovu „veliku izbornu pobedu“.

Poznat po svojoj oštroj politici prema ilegalnim migrantima, Orban je ponovo izabran u aprilu četvrti uzastopni mandat. U to vreme, Tramp ga je pozdravio što je „radio moćan i divan posao u zaštiti Mađarske, zaustavljanju ilegalne imigracije“ i otvaranju radnih mesta.

Ni Mađarska nije štedela na komplimentima Trampu. Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je bio u pratnji svog šefa tokom putovanja, objavio je snimak toplog sastanka i u posebnoj objavi rekao da su „mađarsko-američki politički odnosi bili na vrhuncu kada je Donald Tramp bio predsednik Sjedinjenih Država“.

„Nadam se da će naša veza ostati na istoj visini!“ rekao je.

Sastanak Trampa i Orbana održan je uoči Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC) u Teksasu, na kojoj se očekuje da će govoriti oba političara.

Orban je prošle nedelje izazvao široke kritike, nakon što je u govoru rekao da Mađari „ne žele da budu mešana rasa“ ili „multietnički“ narod koji bi se mešao sa „neevropljanima“. On se takođe obrušio na „poplavu“ Evrope neevropskim migrantima.

Premijerovo zezanje navelo je njegovu dugogodišnju savetnicu Žužu Hegedus da podnese ostavku, nazvavši govor „čistim nacističkim tekstom dostojnim Gebelsa“. Nekoliko dana kasnije, međutim, povukla je ostavku tvrdeći da ju je premijer ubedio u svoj antirasistički stav.