Superćelijska oluja stiže na Balkan

Superćelijska oluja stiže na Balkan

Meteorolog Marko Čubrilo je na Fejsbuku naveo da nam se približava superćelijska oluja. Za takvu vrstu oluje karakteristični su oblaci koji deluju apokaliptično i pravi su primer sile prirode.

„Danas posle podne i uveče nad delovima BiH, Hrvatske i Srbije biće prisutna jaka linija nestabilnosti koja će lokalno doneti snažne grmljavinske oluje, pljuskove i nepogode. Ponovo može biti superćelijskih razvoja uz pojavu grada, olujnog vetra i akumulacija od preko 20mm padavina za vrlo kratko vreme, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Nik Viltgen, meteorolog portalaWeather.com,objasnio je o čemu se zapravo radi.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

„Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.“I Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za današnji dan zbog nevremena.

S jedne strane, Za područje Srbije izdato je upozorenje na lokalnu pojavu grmljavinskih nepogoda sa većom količinom padavina i jakim i olujnim vetrom u zoni padavina.

„Danas nestabilno sa lokalnom pojavom grmljavinskih nepogoda sa jakim pljuskom za kratko vreme (preko 20 mm), ponegde gradom i kratkotrajno jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska.“*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.