Studija otkriva da je dijabetes kod mladih genetski različit oblik poremećaja

Studija otkriva da je dijabetes kod mladih genetski različit oblik poremećaja

Oblast dijabetesa dugo je klasifikovala ovaj poremećaj u genetski različite grupe, uključujući tip 1 i tip 2. Međutim, nova genetička istraživanja fokusirana na oblik dijabetesa tipa 2 (T2D) koji postaje sve češći kod adolescenata sugerišu komplikovaniju sliku.

Istraživači sa Instituta Broad MIT-a i Harvarda, Bostonske dečje bolnice i Harvardske medicinske škole analizirali su DNK više od 3.000 učesnika T2D starosti između 12 i 18 godina i skoro 9.800 odraslih kontrola, od kojih su više od tri četvrtine bile Afroamerikanci ili Hispansko poreklo.

Otkrili su da je T2D sa početkom u mladosti genetski srednji oblik poremećaja koji leži na spektru između T2D koji se javlja kod odraslih i retkih oblika poremećaja uzrokovanih jednim genom. Studija je objavljena u časopisu Prirodni metabolizam.

Hiljade uobičajenih genetskih varijanti utiču na pojavu T2D kod odraslih, dok su retki genetski oblici, poznati kao monogeni dijabetes, uzrokovani jednom varijantom.

Međutim, u nedavnom radu o metabolizmu u prirodi, istraživači su pokazali da T2D koji se javlja u mladosti deli neke od istih genetskih karakteristika kao oba oblika, noseći i uobičajene i retke genetske varijante. Štaviše, ovi pojedinci su imali više ovih varijanti nego ljudi sa T2D koji se javlja kod odraslih, što sugeriše da genetika ima veću ulogu u izazivanju T2D koji se javlja u mladosti nego u obliku kod odraslih.

Rad je takođe otkrio da je specifična mešavina različitih tipova varijanti koju je pojedinac nosio u korelaciji sa njihovim posebnim skupom simptoma. Na primer, oni sa češćim varijantama pokazali su više simptoma T2D sa početkom u odrasloj dobi, kao što su visoki nivoi insulina.

Nalazi osporavaju trenutno razmišljanje o T2D sugerišući da postoji više genetskog preklapanja između različitih oblika dijabetesa nego što se ranije mislilo.

„Način na koji kliničari sada dele pacijente sa dijabetesom je zasnovan na simptomima, ali u ovoj studiji, čini se da učestalost genetskih faktora rizika varira među pacijentima sa T2D u mladosti“, rekao je Jason Flannick, Broad vanredni član i docent na Bostonskoj dečjoj klinici. bolnica i medicinska škola Harvarda. „Nismo očekivali da će učestalost genetskih varijanti biti u korelaciji sa kliničkom prezentacijom, ali izgleda da je to ono što vidimo.“

Prema prvom autoru studije, Soo Heon Kvaku, gostujućem naučniku na Institutu Broad u Flannickovoj laboratoriji i sada kliničaru u Nacionalnoj univerzitetskoj bolnici u Seulu u Koreji, nalazi studije osporavaju naš trenutni način razmišljanja o T2D i drugim složenim bolestima, koji svrstava pacijente u crno-bele simptomatske kategorije.

„Pre ove studije nije bilo jasnog pogleda na genetsku arhitekturu T2D koji se javlja u mladosti. Ovo pruža pogled na ukupnu genetiku dijabetesa“, rekao je Kvak.

Genetske varijante koje izazivaju bolest se generalno klasifikuju kao uobičajene (pojavljuju se kod više od 5 procenata populacije), retke (manje od 1 do 5 procenata populacije) ili monogene (koje mogu same da izazovu bolest). Razdvajanje doprinosa ovih različitih tipova varijanti u riziku od T2D kod mladih zahteva genetske podatke hiljada pacijenata.

Da bi pristupili tako velikom skupu podataka, Kvak i Flannick su se obratili ProDiGI (Progress in Diabetes Genetics in Iouth), istraživačkom konzorcijumu koji je sekvencirao egzome (region koji kodira proteine u genomu) hiljada adolescenata sa T2D i takođe prikupio uobičajene genetske varijante podataka od mnogih hiljada zdravih odraslih osoba.

Njihove analize su pokazale da kombinacija uobičajenih i retkih genetskih varijanti kod T2D sa početkom u mladosti ima veći uticaj na rizik od bolesti nego u obliku sa početkom kod odraslih. Rizik od uobičajene varijante pacijenata sa mladima bio je tri puta veći, a rizik od retkih varijanti bio je pet puta veći.

Kvak i Flannick, nadovezujući se na rad koji je prethodno objavio konzorcijum ProDiGI, takođe su otkrili da 2,4 posto pacijenata sa T2D u mladosti ima monogeni dijabetes, uključujući značajan broj pacijenata koji su nosili varijante MC4R, gena koji je snažno povezan sa monogenom gojaznošću. Rekli su da ovi slučajevi treba da se pregledaju na monogeni dijabetes, što bi moglo promeniti vrste tretmana koje bi primili.

„Postoji netrivijalan deo koji vredi pregledati na monogene oblike dijabetesa, čak i ako ne izgledaju baš kao tipični monogeni slučajevi“, rekao je Flannick.

Istraživači su dugo mislili da su uobičajene varijante najznačajniji genetski faktor rizika za dijabetes, ali Kvak kaže da studija može promijeniti to razmišljanje. „Postojala je duga debata o genetskoj arhitekturi za T2D, i polje ima tendenciju da se naginje ka uobičajenoj hipotezi o varijanti. Ali mi pokazujemo da postoje retke varijante koje su važne čak i nakon isključivanja slučajeva monogenog dijabetesa.“

Kvak i Flannick se nadaju da njihova studija može informisati o razvoju novih tretmana dijabetesa i dodaju da se njihov pristup može koristiti za bolje razumevanje genetskih uzroka drugih bolesti.

„Mislim da bi ovo moglo imati ogroman uticaj na druge studije složenih bolesti sa ranim oblicima“, rekao je Kvak. „Postoji mnogo heterogenosti u različitim oblicima uobičajenih bolesti. Sa ovim modelom možemo razumeti genetsku arhitekturu drugih stanja.“