Stoltenberg: Teška zima je pred nama, ali moramo podržati Ukrajinu

Stoltenberg: Teška zima je pred nama, ali moramo podržati Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu i upozorio na zimu koja će biti test za članice vojne alijanse.

Stoltenberg je o tome pisao u gostujućem članku za Fajnenšel tajms, piše „Evropska istina”.

„Rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu. Zima dolazi i biće teška. Teško je ukrajinskom narodu i oružanim snagama koje se bore za svoju slobodu, i nama koji ih podržavamo. Naše jedinstvo i solidarnost biće na teškom iskušenju pošto porodice i preduzeća osećaju nagli rast cena energije i troškova života izazvanih brutalnom invazijom Rusije“, napisao je Stoltenberg.

Stoltenberg je upozorio da bi pred nama moglo biti teških šest meseci, uz pretnju nestanka struje, poremećaja, pa čak i građanskih nemira.

On je dodao da se „zbog budućnosti Ukrajine i naše budućnosti moramo pripremiti za zimski rat i držati se svog kursa i odupreti se tiraniji“.

„Ako Rusija prestane da se bori, biće mira. Ako Ukrajina prestane da se bori, prestaće da postoji kao nezavisna država. Imamo moralnu obavezu da podržimo ovu nezavisnu demokratiju u centru Evrope“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Podsetićemo da bivši generalni sekretar NATO-a i bivši premijer Danske Anders Fog Rasmusen poziva SAD da ne oklevaju da pomognu Ukrajini u iznosu koji će joj omogućiti da pobedi i obezbedi trajni mir.

Pročitajte i prognozu ambasadora SAD Kurta Vokera da ćemo do kraja godine videti promenu na frontu, a potom Ruse čekati teška zima.