Stoltenberg: Malo verovatno da će doći do punopravnog rata između Rusije i NATO-a

Stoltenberg: Malo verovatno da će doći do punopravnog rata između Rusije i NATO-a

Dok se ruski rat u Ukrajini nastavlja, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

smatra da je malo verovatno da će doći do punopravnog rata između Rusije i alijanse.

Stoltenberg je, u razgovoru sa CNN-ovom Kristijanom Amanpur, pripisao zasluge pokazanju jedinstva zemalja NATO-a za smanjenje verovatnoće rata punog razmera.

Međutim, on je rekao da je situacija na terenu u Ukrajini „izuzetno nepredvidljiva“ i da je NATO suočen sa novom realnošću i da mora biti spreman na duge staze.

Na pitanje o izveštajima da Rusija ne preuzima dekonfliktnu liniju, Stoltenberg je odgovorio da je to tačno i da „Rusi nisu bili spremni, kao što sam rekao, da koriste te linije, ali pretpostavljamo da ako postoji potreba, oni moći će da komunicira sa nama.”

Generalni sekretar, koji je kasnije ove godine trebalo da postane šef centralne banke Norveške, sada će ostati na čelu NATO-a s obzirom na situaciju u Ukrajini. „Osećam se privilegovanim po treći put, zapravo, da produžim svoj mandat.

Na pitanje da li je posao u NATO-u važniji od posla u norveškoj centralnoj banci, Stoltenberg je odgovorio: „Mislim da je važniji“, dodajući da, ako postoji nešto što može da učini da spreči da ovaj sukob eskalira u punopravni rat između Rusije i NATO-a, onda „osećam da je to izuzetno značajan zadatak“.