Ukrajina: Srbija i Kosovo moraju da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu nasilje

Ukrajina: Srbija i Kosovo moraju da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu nasilje

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Srbiju i Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu nasilje, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko, prenosi Ukrinform.

„Pratimo situaciju na jugu Srbije. Stranke treba da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu nasilje“, rekao je portparol.

Diplomata je građanima Ukrajine oštro savetovao da se uzdrže od poseta južnim regionima Srbije i da izbegavaju masovna okupljanja.

On je takođe obavestio da je po instrukcijama ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe formiran operativni štab pri Ambasadi Ukrajine u Srbiji i otvorena 24-časovna „direktna linija“ za pomoć Ukrajincima: +381631113185.

U hitnom slučaju, Ukrajincima se takođe nudi da se obrate dežurnoj liniji MIP-a na +380442381588.

U slučaju daljeg zaoštravanja bezbednosne situacije i blokade puteva na jugu Srbije, preporučujemo Ukrajincima da pređu na punktovima na granici sa Republikom Severnom Makedonijom“, rekao je Nikolenko.

Kako je saopšteno, Srbi na severu Kosova u nedelju su kamionima blokirali magistralni put kod graničnog prelaza Jarinje. Takođe se navodi da je blokiran i autoput Priština – Raška.

Kosovska policija saopštila je da su zbog blokade zatvoreni granični prelazi Jarinje i Brnjak. Sada se koriste alternativni pravci.

Do eskalacije je došlo pošto su vlasti na Kosovu trebalo da uvedu nova pravila registracije na registarske tablice za Srbe koji žive u njegovim severnim delovima, što je izazvalo nemire.

U jeku eskalacije, Kosovo je odložilo plan – potez koji je pozdravio visoki diplomata EU Žozep Borel.

Zauzvrat, misija NATO-a KFOR, koja deluje u regionu, saopštila je da je „spremna da interveniše ako stabilnost bude ugrožena”.