Smrtonosna eksplozija pogodila fabriku oružja u Bugarskoj

Smrtonosna eksplozija pogodila fabriku oružja u Bugarskoj

U eksploziji u bugarskoj fabrici oružja najmanje tri osobe su poginule, a jedna povređena, što je uništilo veći deo objekta i izazvalo potpunu evakuaciju prostorija, saopštili su lokalni zvaničnici.

Okružni tužioci rekli su da se eksplozija dogodila u utorak u fabrici koju vodi proizvođač oružja Arsenal u gradu Kazanlaku. Iako su zvaničnici prvobitno rekli da je eksplozija odnela život 55-godišnjeg muškarca koji je radio u fabrici, oni su od tada potvrdili smrt dve zaposlene od 53 i 43 godine. Još jedna žena ostaje u bolnici nakon što je zadobila ozbiljne povrede u eksploziji; nijedna nije imenovana.

„U radionici u kojoj se dogodila nesreća proizvode se proizvodi sa… eksplozivnim smešama“, navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje: „Radnici iz susednih objekata su evakuisani. Veliki deo radionice je uništen.”

Snimak koji navodno prikazuje posledice eksplozije kružio je internetom, a veliki beli oblak je viđen kako se nadvija iz fabrike oružja u utorak popodne.

Arsenal, vodeći bugarski proizvođač oružja, proizvodi niz malokalibarskog oružja, eksploziva i municije, a navodno je snabdevao ukrajinsku vojsku oružjem u različitim tačkama tokom sukoba sa Rusijom.

Međutim, dok je snimak eksplozije podstakao spekulacije o mogućem „napadu“, tužioci su kasnije sugerisali da je to rezultat „nepoštovanja bezbednosnih propisa“ u vezi sa eksplozivnim materijalima, napominjući da se incident dogodio u pirotehničkoj radionici koja je proizvodila vatromet .

Niz smrtonosnih nesreća dogodio se u bugarskim fabrikama oružja od 2018. godine, a smrtonosni požar u istoj fabrici u Kazanlaku 2021. godine ubio je jednog zaposlenog. Oko 20 drugih izgubilo je život u sličnim nesrećama poslednjih godina, navodi Vašington post.