Sindikati šokirani odlukom Vlade o kraju školske godine 6. juna: Neozbiljno i neodgovorno

Sindikati šokirani odlukom Vlade o kraju školske godine 6. juna: Neozbiljno i neodgovorno

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu prosvete da se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u celoj zemlji završi 6. juna, što znači da do tada treba da budu zaključene sve ocene. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Nova.rs da je neozbiljno i neodgovorno saopštiti kraj školske godine „u minut do dvanaest“.

„Ovu informaciju sam čuo od vas. Zatečen sam. Rekao sam da su institucije sistema zakazale. Zakazale su u „Ribnikaru“ maksimalno. A sada ovo, doneti ovakvu odluku na brzaka, bez plana i programa, meni je potpuno neozbiljno“, ističe profesor Antić.

Dodaje da odluka jeste dobra zbog cele situacije u kojoj se prosvetni sistem našao, nakon što je trinaestogodišnjak ubio devetoro svojih drugara i školskog čuvara u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

„Deca će da se vesele, pretpostavljam, ali šta je sa onima koji žele da poprave ocene? Znate da se mesec dana pred kraj školske godine đaci usredsrede na popravljanje ocena. Zato je predlog brzinski. Pritom, sigurno su učitleji i nastavnici imali zakazane pismene vežbe narednih dana. Šta sada sa tim? A kada će škole biti obaveštene o ovoj odluci?“, pita se Antić.

Porfesor napominje da je u svemu korektno dati određeni rok, što se u ovom slučaju nije desilo.

„Da su makar rekli deci: Prekidamo školsku godinu, imate sedam dana da popravite ocene, ali ništa. Uvek postoji neki rok, kao i za žalbu. Da vi znate kada se nešto završava i kad je kraj. Ne znam zašto tako rade. To se tako ne radi. Izgleda da ne znaju kako funkcionišu škola i obrazovanje“, poručuje Antić.

Podsetimo, Vlada RS istakla je u saopštenju da je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

„Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu. Vodeći računa upravo o tome, Vlada Republike Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji“, saopštili su iz Vlade.