Sindikat prosvete traži da se  u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu

Sindikat prosvete traži da se u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu

Sindikat obrazovanja Srbije traži od nadležnih da se, zbog epidemiološke situacije, u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu i rad.

„Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize, kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece“, naveo je taj sindikat.

Kako se navodi u dopisu upućenom premijerki Srbije, Ministarstvu prosvete i Kriznom štabu, prema podacima sindikata, broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je veliki i opšta situacija je sve teža i zbog sve većeg broja zaposlenih na bolovanju izvođenje nastave je dovedeno u pitanje.

Taj sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Kriznog štaba upoznati su da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da su bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje porodica.

„Značajan porast obolelih učitelja bio je posledica takve odluke, jer se transmisija virusa odvijala kako u učionici, tako i među učenicima, kao i članovima njihovih porodica. Postavljalo se pitanje o skraćivanju broja radnih dana u prvom polugodištu, jer su direktori škola zbog naglog porasta broja obolelih učitelja, bili u nemogućnosti da obezbede adekvatne zamene“, ukazuje sindikat.