SAD reaguje na smrt američkog novinara u Ukrajini

SAD reaguje na smrt američkog novinara u Ukrajini

Uprkos tome što Bela kuća obećava posledice po Rusiju, okolnosti oko pucnjave Brenta Renoa su još uvek nejasne.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za CBS Nevs u nedelju da će SAD konsultovati ukrajinsku vladu kako bi utvrdile kako je američki ratni dopisnik Brent Reno ubijen u Irpinu, blizu Kijeva. Ukrajinski izvori okrivljuju ruske snage, ali detalji incidenta ostaju nejasni.

Konsultovaću se sa svojim kolegama, konsultovaćemo se sa Ukrajincima da utvrdimo kako se to dogodilo, a zatim da izmerimo i izvršimo odgovarajuće posledice kao rezultat toga“, rekao je Salivan za CBS.

„Ovo je sastavni deo onoga što je bila drska agresija od strane Rusa gde su oni gađali civile… i ciljali su novinare“, rekao je on.

Ostaje nejasno kakav odgovor SAD razmatraju. Predsednik Džo Bajden i dalje insistira na tome da SAD neće vojno angažovati Rusiju u Ukrajini, a Salivan je ponovio ovo mišljenje u nedelju, ali je dodao da „ako Rusija napadne, puca na teritoriju NATO-a, NATO alijansa će odgovoriti na to. ”

Vest o Renoovoj smrti prvi je izvestio šef policije Kijevske oblasti Andrej Nebitov, koji je podelio slike propusnice Njujork tajmsa koja pripada Renou i okrvavljenog leša – navodno novinarovog. Nebitov je optužio ruske snage za ubistvo reportera.

Tajms je ubrzo nakon toga objavio saopštenje u kojem se navodi da Reno nije bio na zadatku u Ukrajini i da je poslednji put radio za novine 2015.

Renoov kolega, kolumbijsko-američki fotograf kojeg je Gardijan nazvao Huan Aredondo, ranjen je i rekao je drugom novinaru u bolnici da su na njih pucali nakon što su protjerani pored kontrolnog punkta kako bi snimili izbjeglice koje napuštaju Irpen. Nije rekao ko je pucao, niti da li su se on i Reno vozili u vojnom ili civilnom vozilu. Nekoliko zapadnih reportera bilo je u blizini u trenutku pucnjave.

Međunarodna federacija novinara okrivila je Rusiju za Renoovu smrt, tvrdeći da je on „preminuo nakon što je pao pod rusku vatru“. Komitet za zaštitu novinara je u međuvremenu pozvao Renoove ubice da se privedu pravdi, ali je priznao da „nije u mogućnosti da odmah potvrdi izvor pucnjave“.