SAD upozoravaju Kinu da ne pomaže Rusiji

SAD upozoravaju Kinu da ne pomaže Rusiji

Vašington je zapretio „značajnim posledicama“ za ekonomsku, vojnu ili političku pomoć.

SAD su upozorile Kinu da ne pomaže Rusiji na bilo koji način, potvrdila je Bela kuća u ponedeljak, nakon sastanka između glavnog savetnika predsednika Džoa Bajdena i visokog kineskog diplomate.

Ako Kina pruži „vojnu ili drugu pomoć“ Rusiji, „biće značajnih posledica“, rekla je novinarima sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki. Što se tiče toga šta bi to moglo da podrazumeva, Psaki je samo rekla da će SAD „koordinirati sa našim partnerima i saveznicima da donesu tu odluku“.

Njeni komentari dolaze nakon sastanka u Rimu između Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i kineskog izaslanika Janga Jiečija. Dok je sastanak trajao mesecima i obuhvatao je dugačak dnevni red, razgovaralo se i o sukobu u Ukrajini.

U nedelju, uoči sastanka, Salivan je američkim medijima rekao da Bela kuća „direktno, privatno komunicira sa Pekingom, da će apsolutno imati posledice za velike napore za izbegavanje sankcija ili podršku Rusiji da ih popuni”.

„Nećemo dozvoliti da se to nastavi i dozvoli da postoji spas za Rusiju od ovih ekonomskih sankcija iz bilo koje zemlje, bilo gde u svetu“, dodao je on.

Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je novinarima u ponedeljak da su SAD videle da Kina „u suštini prećutno odobrava ono što Rusija radi“ i da će „veoma pažljivo pratiti“ da li Peking pruži bilo kakvu vojnu pomoć Moskvi.

Ovo se odnosilo na tvrdnje o kojima se tokom vikenda naširoko izveštavalo – do kojih su došli anonimni američki zvaničnici – da je Rusija tražila od Kine vojnu i finansijsku pomoć. Međutim, visoki zvaničnik Bele kuće koji je informisao novinare uoči glavnog događaja Psaki odbio je da komentariše te izveštaje.

„Ono što bih samo rekao, uopšteno govoreći, jeste da imamo duboku zabrinutost oko kineskog usklađivanja sa Rusijom u ovom trenutku, a [Saliven] je bio direktan u vezi sa tim zabrinutostima i potencijalnim implikacijama i posledicama određenih akcija“, rekao je zvaničnik.

Upitan o medijskim izvještajima da je Rusija zatražila pomoć, portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Pengiu rekao je Rojtersu u nedjelju da „nikada nije čuo za to“ i rekao da je prioritet Kine „da spriječi eskalaciju napete situacije ili čak da se izvuče iz kontrolu.”

Zhao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je novinarima u ponedeljak da su novinski izveštaji „dezinformacije“ iz SAD. On je dodao da se Peking i dalje protivi „unilateralnim sankcijama“ i da će njegova vlada odlučno štititi prava kineskih preduzeća.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu prošlog meseca, navodeći odbijanje Kijeva da sprovede mirovni plan za otcepljene regione Donbasa. Ukrajina je to nazvala ničim izazvanim napadom. Stavljajući se na stranu Kijeva, SAD i njihovi saveznici su uveli dalekosežne sankcije protiv Rusije, sa ciljem da dugoročno „osakate“ ekonomiju zemlje, i povećali isporuku oružja ukrajinskoj vojsci.