Ruska svemirska agencija iznela svoj plan za američkog astronauta na SSM

Ruska svemirska agencija iznela svoj plan za američkog astronauta na SSM

Roskosmos kaže da će se Mark Vande Hei vratiti sa Međunarodne svemirske stanice kako je planirano, nakon što su izraženi strahovi da bi mogao biti ostavljen.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u ponedeljak da će ispuniti svoje obaveze u vezi sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) i vratiti američkog astronauta na Zemlju na jednu od svojih jedinica prema rasporedu, demantujući tvrdnje da će on ostati iza nakon antiruskih sankcija uvedenih zbog ofanzive u Ukrajini.

„Roskosmos nikada nije dao razloga da sumnja u svoju pouzdanost kao partnera. Bezbedno delovanje osoblja na orbiti ISS-a je naš glavni prioritet. Američki astronaut Mark Vande Hej vratiće se na Zemlju 30. marta na ruskoj letelici „Sojuz MS-19“ zajedno sa Antonom Škaplerovom i Petrom Dubrovom“, potvrdila je pres služba svemirske agencije.

Mark Vande Hei stigao je na svemirsku stanicu početkom prošlog aprila, što znači da je bio na putu da obori američki rekord za najduži boravak u svemiru. Hei bi trebalo da se vrati na Zemlju 30. marta.

Dana 5. marta, NASA Vatch nalog na Tviteru podelio je video sa vodenim žigom ruske novinske kuće Ria Novosti, na kojem se vidi astronaut ostavljen na ISS-u dok se ruski kosmonauti opraštaju i odlaze sa stanice.

„RIA Novosti pod kontrolom ruske vlade @rianru je na Telegram postavio video koji je napravio @Roscosmos gde se kosmonauti opraštaju od Marka Vande Heija na #ISS, odlaze, a zatim se ruski segment odvaja od ostatka ISS. @Rogozin je očigledno ugrožavajući program ISS“.
— NASA Vatch (@NASAVatch) 5. mart 2022

Ovaj video je izazvao zabrinutost oko sudbine astronauta u zapadnim medijima, posebno imajući u vidu brojne izjave direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina o radu agencije u kontekstu antiruskih sankcija. Na primer, upozorio je da bi bez ruskog održavanja ISS od 500 tona mogao da izađe iz orbite i da se sruši u Indiji ili Kini, ili je predložio da bi zapadni astronauti bez ruskih raketnih motora umesto toga trebalo da lete kući na „svojim metlama“.

Međutim, NASA je početkom marta naglasila da će se kosmička saradnja između Rusije i SAD održati, iako je američka agencija razmatrala „operativnu fleksibilnost“ u radu sa Roskosmosom. Američka agencija i dalje očekuje da se Vande Hei vrati po planu, uprkos tekućem sukobu u Ukrajini i međunarodnim sankcijama Rusiji.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su dizajnirani da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države. Rusija je sada zahtevala da Ukrajina zvanično proglasi sebe neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.