SAD: raketni sistem Patriot poslat u Poljsku da bi se suprotstavili bilo kakvim pretnjama saveznicima

SAD: raketni sistem Patriot poslat u Poljsku da bi se suprotstavili bilo kakvim pretnjama saveznicima

Sjedinjene Države šalju dve raketne baterije Patriot u Poljsku kao „odbrambeno raspoređivanje“ kako bi se suprotstavile svakoj potencijalnoj pretnji saveznicima SAD i NATO-a tokom ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u utorak uveče portparol Evropske komande SAD.

Patrioti su raketni sistemi protivvazdušne odbrane: oni su dizajnirani da suprotstave i unište dolazeće balističke rakete kratkog dometa, napredne avione i krstareće rakete.

„Po uputstvu ministra odbrane i na poziv naših poljskih saveznika, general Volters, komandant američke evropske komande, uputio je američkoj vojsci u Evropi i Africi da prebace dve Patriotske baterije u Poljsku“, kapetan Adam Miler, portparol EUCOM navodi u saopštenju. „Ovo je razborita mera zaštite snaga koja podupire našu posvećenost članu pet i ni na koji način neće podržati bilo kakve ofanzivne operacije“, navodi se u saopštenju, pozivajući se na princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice. „Svaki korak koji preduzmemo ima za cilj da odvrati agresiju i uveri naše saveznike.

CNN je ranije ove nedelje izvestio da SAD razmatraju slanje Patriota saveznicima.